Dislalia este una dintre tulburările de pronunție foarte des înâlnite.
Aceasta se manifestă prin omiterea, deformarea, înlocuirea și inversarea anumitor sunete în timpul vorbirii.
Dislalia poate fi de mai multe feluri (simplă/monomorfă, polimorfă, generală /totală), în funcție de felul și numărul sunetelor afectate.
Cauzele care stau la baza apariției acestei tulburări de vorbire sunt modele greșite de pronunție, de educție, lipsa stimulării pronunției corecte, tehnologie în exces, alte boli sau diagnostice alăturate (întarziere în dezvoltare, TSA, ADHD, probleme ORL, malformații și altele).
Metoda generală de terapie este o împletire a mai multor arii, exerciții, răbdare și perseverenta. Insă foarte important este să particularizăm planul de interventie, să ajutăm copiul, adultul/logopatul așa cum el are nevoie, așa cum el poate învăța.
Câteva din aceste metode de terapie: miogimnastică, exerciții de respirație, dezvoltarea auzului fonematic, dezvoltare emoțională, corectarea sunetului problemă, dezvoltarea limbajului, etc.
Timpul necesar pentru a corecta dislalia este relativ, este în funcție de copil, dacă mai are alte boli sau diagnostice, la ce vârstă a început terapia logopedică, câte ședințe de terapie face pe săptămână, dacă este sau nu corectat acasă… Teoretic este nevoie de doua luni și jumatate pentru a corecta două sunete.
Antentie, este doar la nivel teoretic pentru că, așa cum am spus mai sus, totul este relativ, fiecare caz este unic!